Register    Enter


UKRPOLE, LTD

(UKRPOLE, LLC)

Address: Zhytomyr reg., City Malyn, st. Nemanykhina, 3

Знай свого ворога - колорадський жук.


Колорадський картопляний жук.


 

Загін жуків, сімейство листоедов. Один з найбільш поширених і небезпечних шкідників картоплі та інших пасльонових культур. 
 
Зимують жуки в грунті на глибині 20-60 см на полях, де відбувається живлення і розмноження. Навесні вихід жуків з місць зимівлі починається, коли грунт прогрівається до 14-15 С (початок - в квітні, масовий вихід - в травні). Процес виходу жуків розтягнутий до півтора місяців. Деякий час вони тримаються на поверхні грунту, потім, через 2-3 дні приймаються поїдати молоде листя картоплі. Дуже характерно, що в літній період при наявності їжі та оптимальних метеорологічних умов багато жуків першої та другої генерації йдуть у грунт, впадаючи в стан діапаузи. Цю біологічну особливість колорадського жука необхідно враховувати при проведенні заходів з ліквідації вогнищ шкідника. Жуки і личинки живляться на картоплі, томатах, баклажанах, стручковом перці, тютюні та дикорослих пасльонових. Вони грубо об'їдають листя, знищуючи їх наполовину, а місцями повністю. Це веде до зниження врожаю в 2-3 рази, а при повному об'їдання листя - в 10 разів. 
 
В обмеженні чисельності колорадського жука велику роль відіграють його природні вороги: хижаки, паразити і ентомопатогенні мікроорганізми. На личинок і жуків нападають деякі види жуків, павуків, божих корівок, турунів. Для активної боротьби з колорадським жуком застосовують клопів періллюса і подізуса. З біопрепаратів застосовують бітоксибациллін (5 кг / га). Хімічний метод: обприскування картоплі інсектицидами: 50%-им розчином волатону - 2 кг / га, 35%-им розчином фозалону  - 1,5-2 кг / га, 2,5%-им розчином дуціса - 0,3 л / га. На баклажанах і томатах застосовують 35% -им розчин фозалону (1,5-2 л / га) і 50%-им розчин волатону (1 л / га).